Summer beach wavy hair with no heat / Morske lokne bez upotrebe fena ili figara

By Beauty junkie - 10.7.16

Leto je savršeno vreme za opuštene frizure svetlijih tonova u kosi, kao da ih je izvuklo sunce i kao da ste tek izašli iz vode.
Ovaj post je upravo o tom tipu frzure - opušteni talasi koji deluju prirodno, zavodljivo i laskavo, kao kada morska so oblikuje vašu kosu dajući neobaveznu, sexy frizuru.

Pre nego što počnemo sa pričom kako postići neobavezne morske talase u kosi, bez korišćenja fena ili figara, par stavki o mojoj kosi.
MOJA KOSA:
  • gusta, debele dlake
  • talasasta
  • suva
  • farbana
  • srednje dužine
  • laka za oblikovanje
  • ne podnosi vlagu i vrućinu
  • zahteva posebnu negu
Uz ovako detaljan opis kose po stavkama, napominjem da se većinom peglam ili uvijam kosu, a ako to ne radim nosim je vezanu u punđu ili prletenicu. 
Mnogo ljudi me do ove godine nije videlo sa prirodnom kosom, jer nisam znala kako da je stilizujem i kako da definišm talase koje prirodno imam, a koji kod prirodnog sušenja nabujaju toliko da sama sebi ličin na ovcu.

Dolazak toplog vremena za mene znači prestanak upotrebe fena, figara, prese za kosu. Morala sam da nađem jednostavan način da stilizujem kosu, a da je ne nosim stalno podignutu u punđu.
Uz malo prakse i eksperimentisanja došla sam do jako jednostavnog način da svoju prirodu kosu oblikujem tako da mogu da izađem iz kuće, da mi se zaista sviđa efekat koji frizura ima i kako mi stoji, i neočekivano, poberem mnogo komplimenata za ovaj "look".

Za postizanje letnjih talasa u kosu, ja koristim sledeće proizvode:


Evo i kako doći do željenog izgleda:

Predlažem da kosu operete standardno, ali uveče, kako bise je delimično na vazduhu osušili, i prespavali sa polumokrom kosom. (znam da nekima ovo može biti problem, jer ih boli glava kada spavaju sa mokrom kosom, moj predlog je da koren kose i dužinu osušite fenom ako je potrebno, ali da zadržite bar 50% vlažnosti kose )

Nakon pranja, pre spavanja, na mokru kosu nanesite neko ulje koje je tu zarada zaštite kose i njene nahranjenosti. Ja trenutno koristim, tj. probam Afrodita arganovo ulje. Koristim ga tek par nedelja pa nemam formiran utisak o samom proizvodu i njegovom delovanju. Ako se ispostavi vredno pažnje sigurno će dobiti  svoj post na blogu.


Nakon nege kose, osušite koren kose ili prirodno ili fenom za kosu, i trudite se da jačina fena bude najmanja.
Sledeći korak jeste da upletete kosu u riblju kost, koja će početi iznad uha. Ako vam je kosa ravna, a lako se lomi i oblikuje slobodno ispletite ribju kost celom dužinom, od vrha glave.

Truditese da ne vežete jako kosu, jer se mokra kosa lakše ošteti. Koristite neke mekane gumice za kosu  ili silikonske gumice koje vas neće čupati.
Prespavajte sa pletenicom. Tokom noći će verovatno neki delovi kose ispasti, ali to ne predstavlja problem.

Ujutru vam kosa neće biti 100% suva, biće vlažna u unutrašnjim delovima (moja je takva), što je potrebno za nejno dalje oblikovanje.
Raspletite pletenicu i na kosu nanesite penu za kosu. Ovo je ključni deo za kreiranje talasa u kosi.
Ja koristim TAFT penu za kovrdžanje kose, koja je apsolutno savršena. Kupila sam je sama u Lilly drogeriji.
Pakovanje je roza boje, na kom piše "curl", sa jačinom 3. Kao  i svi TAFT proizvodi divno miriše i trebalo bi da odoleva svim vremenskim uslovima.

 

Na kosu se nanosi dosta proizvoda. Penu protresete i na ruku nanesite dosta pene, popunite šaku. 
Gravu okrenite nadole i penu rasporedite u obe ruke i počnite da je nanosite na kosu tako što ćete gužvati kosu odole nagore. Napominjem da kosa mora biti prebačena napred, glavom nadole. Ovako je lakše naneti proizvod i nanećete ga jednako na sve delove kose.

Ujedno na ovaj način ne nanosite proizvod na koren kose.
Kako vam je kosa vlažna i na nju nanosite penu imaćete utisak mokre i slepljene kose, po završetku gužvanja. Izgledaće ludo, glupo, i neprivlačno, ali dopustite da se pena upije, osuši i da se kosa slegne. Kako se pena bude sušila, sušiće se i kose, i sve ovo može da traje maksimum 5 minuta.
Rezultat je po meni sjajan. Kosa je talasasta, a ova pena je ne lepi i ne stvara neprirodna utisak. Čak ni krajevi kose vam neće biti slepljeni sa ovom penom, već samo talasi budu definisani, čvrsti, vazdušasti, kao da ste izašli  iz mora i osušili kosu na suncu.

Nakon ovoga kosu možete da podelite kako želite, pokupite gornji sloj, ili samo sa jedne strane stavite iza uha i većinu kose prebacite na suprotnu  stranu, izbor je vaš.
Da ovaj post ne bi bila samo priča bez mnogo vidljivih rezultata, evo i slika moje kose nakon ovog procesa.
Napominjem da su talasi i narednih dana bili na mestu, pa sam mogla da nosim puštenu kosu, jer je lagana, i nije mi prilepljena uz vrat da bi mi pod njom bilo vruće.



Na slikama vidite i da je moja kosa poprilično suva. Napominjem da ovo nije posledica pene za kosu, već moja prirodna kosa. Negujem je stalno, ali i stalno napadam, tako da vodimo rat. Nadam se da će ovaj način stilizovanja smanjiti njeno pucanje i lomljenje i da će se preko leta malo oporaviti od svih štetnih stvari koje sam joj radila.

Znam da se nekima od vas neće svideti tehnika koju sam opisala, da neki ne spavaju sa mokrom kosom, da ne koriste pene za kosu itd.
I sama sam bila protivnik pena za kosu, ali iskreno, ova pena me je uverila da ne mora svaki proizvod ovog tipa da mi slepi  i isuši kosu, i da mogu mirno da nanesem proizvod na kosu bez bojazni šta ću posle. (dugo sam igrala folklor, i vezivala kosu, plela pletenice, nosila veštačke kike, pravila frizuru sa mokrom kosom, radila joj svašta, probala svašta... Po meni kosa je deo svake od nas i čini da se osećamo lepše, samouverneo, ali kosa raste i  može da se menja i sa njom možete da eksperimentišet, što ponekad treba probati)

Ako vi imate efikasan, lak i uspešan način za stilizovanje talasaste kose, bez upotrebe toplote, podelite sa mnom.
Ako probate tehniku koju sam opisala, obavezno mi ostavite komentar u postu.

Do novog čitanja...
Pozdrav!!!

Dunja!!!

HVALA ŠTO PRATITE BLOG!


  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Анониман12. јул 2016. 17:42

    Kosa NE SME DA BUDE DUGO VLAŽNA,jer se tako stvaraju gljivice na koži glave. Mislim da se može osušiti kosa,pa tek onda stilizovati .
    Maja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo na komentaru. Ja uvek osusim koren kose, kako sam i ovde preporučila, a dužinu ostavim oko 50% vlaznu, jer tako lokne ispadnu najbolje. Mislim da suvim korenom kose sprečavam pojavu gljivica

      Избриши