Modni trendovi za proleće/leto 2016.

By Beauty junkie - 15.3.16

Novi modni post od mene, pomalo drugačiji, informativniji, sa slikama sa interneta, u kom ću vam pokazati modne tendencije za proleće/leto 2016. godine mojih omljenih dizajnera.

Moda je sigurno jedna od grana umetnosti koja me najviše opčinjava, i privlači, ali nikada nisam imala hrabrosti da samostano uplovim u te vode, iako sam imala prilike.

Ovaj blog, sam po sebi, odgovor na ovu moju ljubav i strast, jer u njemu spajam više svojih ljubavi i sa vama delim znanje, veštine i  impresije koje imam na raznim poljima.

Danas je moda jedna od vrlo uticajnih grana industrije, koja donosi ogromne zarade, i koja utiče na živote ljudi, menjajući njihove navike u oblačenju, povlačeći ih da konzumiraju modu i troše novac na određene krpice ili aksesoare.

Moderno društvo očekuje da pratite modu, ali danas se smatra neukusom i bezličnošću kada slepo pratite trendove.

U Srbiji je teško pratiti modu, a ponekad još teže stvoriti sopstveni stil, jer nam je na raspolaganju mali broj brendova, i velika količina garderobe iz Turske ili Kine koja liči jedna na drugu i koja nas uniformiše.
Ja nisam protiv ovakvog vida kupovine i oblačenja, baš naprotiv, i sama kupujem u istim prodavnicama, ali ono što očekujem od sebe i volim da vidim na drugima, jeste da se ista garderoba kombinuje na više  načina i nosi drugačije nego što je to na slikama po instagramu i na lutkama u samim prodavnicama. Ne znam još uspevam li u tome.

Ipak svi možemo da učimo i skidamo male tajne velikih dizajnera sa poznatih svetskih pista.
Ja najčešće sve modne kolekcije pratim preko sajta nymag.com, pod opcijom Fashion.

Ovde možete pogledati kolekcije svih poznatih dizajnera, detalje svake kolekcije, pronaći i prethodne sezone istog dizajnera, steći utisak o samim odevnim predmetima za jednu sezonu, i prvenstveno dobiti inspiraciju kako da nosite određene komade garderobe, pa i šta da kupite, a da je kod nas dostupno.

Sve slike koje ću vam pokazati skinute su sa gore pomenutog sajta, i postavljene u kolaž, kako biste dobili prikaz jedne kolekcije, modnih tendencija i svega što modna pista nosi sa sobom.

Svake godine u  modnoj industriji se bira tema koja će vladati određenom kolekcijom, silueta koja odgovara temi i kolorit koji je prati. Obično su dve boje glavne, i dozvoljene su sve varijacije na jednu boju, ali se obavezno u kolekciju dodaju dve boje kao akcenat, da budu "pop of color", kako se to  kaže i razbiju monotoniju.

Ove godine boje koje prvladavaju modnim pistama su bela i crna i sve njihove varijacije. Razni dizajneri uzimaju cvetni print kao način da prošaraju i probude ovaj kolorit ili dodaju boje poput crvene, nebo plava ili zemljanih tonova kako bi razbili osnovni kolorit.

Siluete koje prednjače su ravnog kroja, skupljene u sruku. Akcenat je na donjem delu tela, na nogama, u suknjama i pantalonama, sve je lepršavo i providno, silueta nije utegnuta, već se telo naslućuje, u nekim slučajevima i potpuno providi, ali ni jedan komad garderobe nije pripijen uz telo, već diše, lepša i kreće se na pisti.

I evo  kako to izgleda.

Valentino (meni omiljen) - crno preovlađuje kolekcijom, a dodati su geometrijski detalji koji su tu da prekriju providne tkanine koje se kreću po pisti i koje raspiruju maštu i pogled posmatrača upiru u siluetu i telo osobe koja nosi. Ipak sve je prekriveno, i sakriveno, ali mašta je dozvoljena.
Perije je još jedan dodatak, a i sami ornamenti podsećaju na orijentalno, gotovo indijsko, što doprinosi mističnosti koja prožima kolekciju.


Michael Kors - mnogo devojaka nosi lažne torbe ovog dizajnera (ne podržavam), a evo kako njegova kolekcija za proleće/leto 2016. god. izgleda.
Boje koje su primarne su bela i crna, a kao akcenat javljaju se cvetno crvena, plava i boja senfa.
Silueta je stegnuta u struku i vidimo da su suknje vrlo zanimljive i mame pogled, da li bojom ili strtukturom.
Kako je MK poznat po torbama, reći ću vam da je u ovoj kolekciji akcenat na mekanim torbama koje su u ruci i torbama koje dugim kaišem vise preko ramena.


Nastvaljamo sa meni omiljenim brendovima, i pričamo o Gucci kolekciji.
Providno, šareno, cvetno i opet sa crnom, belom i crvenom bojom. U kolekciji se javlja širok kolorit koji dozvoljava i zelenu i plavu, i sve je vrlo smelih linija i krojeva sa jednim akcentom, a to je marama oko vrata ili muška kravata od koje se pravi aksesoar i detalj koji mami poglede.
Kombinacija printova je prisutna i na ovoj slici, a vidite ponavljanje orijentalnih motiva na beloj suknji sa egipatskim detaljima.


Sledeća na redu je kolekcija kraljice elegancije, Alberte Ferretti.
Lepršava, providna, širokih rukava i donjih delova, ali i kada nije stegnuta u struku sam print tkanine sužava siluetu u tom delu i stvara iluziju uskog struka, što svaka žena želi.
Boje koje preovlađuju su crna, bela i zemljani tonovi, tako da u pojedinim trenucima kolkcija odiše divljim zapadom i podseća na ranč i preriju. Dubok irez dekoltea je takođe jedna karakteristika ove kolekcije.


Još samo dve kolekcije vam predstavljam i dajem priliku da vidite šta se sve nosi u predstojećem periodu kao i da vas inspirišem u sledećoj kupovini ili u šivenju nekog komada garderobe.
Ovo je kolekcija Badgley Mischka.
Ovaj dvojac je poznat po venčanicama i svečanim haljinama, a upravo se taj uticaj vidi i u ovoj kolekciji koja je namenjena svim ženama i za svakodnevno nošenje.
U kolekciji preovladava bela boja i cvetni dezeni.
Akcenat je na donjem delu, u lepršavim suknjama, a kao i kod svih prethodnih kreatora, sve siluete su uzane u struku, lagane i lepršave.


Za kraj ostavljam vam najkreativniju kolekciju, koja nosi ime preminulog Alekxander Mc Queen-a, čije ideje se nastavljaju, i čije kolekcije i dalje iskaču iz okvira, i predstavljaju neverovatne umetničke radove, ali manje ekscentrične, i "over the top", kakve su bile.

Njegove kolekcije inspirišu mnoge, mene sigurno, izdvajaju se od ostalih po svojoj geometrijskoj preciznosti u radu i detaljima koji su na njima.
Jasno vam je da je silueta i kod ove kolekcije slična prethodnima, u koloritu ostaje veran bojama koje su osnova ove sezone, sve je lepršavo i sve leti, čak i kada pravi varijaciju na ženska odela, i na pantalone dizajnerka dodaje dugačke prsluk-sakoe koji se šire od struka nadole prateći siluetu koja je osnova kolekcije. (inače prvi aoufit je moj omiljeni i od svega ovde prikazanog najviše mi se sviđa)


Toliko u ovom modnom post.

Pišite mi ako želite u budućnosti  još ovakvih postova. Pišite i ako vam ovo nije zanimljivo i ako pišem opširno. Ipak je ovo prvi post ovog tipa pa je svaki komentar i  sugestija dobro došao.
Očekujem vaše kometare.

Do novog čitanja.
Pozdrav!!!
Dunja!!!

HVALA ŠTO PRATITE MOJ BLOG!!!

  • Share:

You Might Also Like

2 comments