Put u Ženevu / Visiting Geneva

By Beauty junkie - 11.5.16

Kao što već znate,  za 1. maj sam putovala u Ženevu.
Uživala sam tokom ta četiri dana, odmorila se i napunila baterija za sve što me očekuje u sledećem periodu. 
Put u Ženevu je bio planiran, kao odmor i malo istraživanje, jer ovo nije destinacija na koju se putuje često, pogotovo kada ste iz Srbije, jer svi znamo da je Švajcarska skupa i da su cene u skladu sa njihovim standardom.

Ali pare ne smeju biti osnovni razlog zašto ne biste otišli negde. 
Ja vam u tekstu koji sledi donosim moje iskustvo sa ovog putovanja i podeliću sa vama brdo slika koje su nastale tokom ova 4 dana.


Let iz Beograda do Ženeve traje 2 sata, a mi smo leteli Easyjet-om koji je u tom periodu imao promo ponudu, pa je cena povratne karte bila 60e. 

Prvi utisak koji imate pri letu za Ženevu, jesu Alpi. Kako je ovo grad u blizi ovog planinskog venca, let iznad Alpa pravi je doživljaj. Veličinu i masivnost ovog prostranstva vidite tek tada, dok letite između vrhova planina i oblaka.  Pojedini vrhovi su vam tako blizu, da možete videti kretanje snega, koji je na ovim visinama uvek prisutan.


Ženeva je gradu u kom po dolasku dobijate mnogo toga besplatno, posebno gradski prevoz.
Kada pokupite prtljag na kraju traka 3 i 5 imate automat za besplatnu kartu za gradski prevoz, koja važi 80minuta. Jedna karta može da se koristi za više prevoznih sredstava, i  ukupno možete da se vozite 80 minuta.
Grad je mali, pa nema šanse da se vozite svih 80 min. Linije koje idu od aerodroma do centra grada su autobusi 10 i 5 i voz. Gradska linija voza je vrlo aktivna i popularna, i glavna gradska železnička stanica je uvek puna ljudi.

Nakon ove besplatne karte, u hotelu dobijate besplatnu kartu za gradski prevoz za sve vreme koliko ste u hotelu. Na karti su naznačeni datumi i nije potrebno da je poništavate. 
Inače cena pojedinačne karte je 3 frank = 3 evra, i na svakoj stanici postoje automati za karte, ali kao što vidite one vam ne trebaju.
U svakom hotelu dobićete kartu grada, a u manjim brošurama imate i mapu sa linijama prevoza.

Odakle početi priču o  Ženevi?

Da ovo je jedan od 10 najskupljih gradova Evrope, ali svakako jedan od vrednih pažnje, grad smešten između obronaka Alpa, gde kada gledate u nebo vidite sneg sa vrhova planina, u kom mrak pada oko 20:45, gde ništa ne radi nedeljom, i gde svi petkom posle posla piju kafu u baštama, jer je pušenje zabranjeno unutar lokala.

Grad je smešten na obalama jezera, koje nije plovno celom površinom, koje poseduje veštački vodoskok, i veliko ostrvo na njegovoj sredini.


Grad je miran, i zanimljiv, pun mesta koja su divno uređena, čista i prijatna. Do svakog mesta možete stići pešaka, jedina udaljena mesta su aerodrom i Prirodnjački muzej.
Ono što je vredno vaše pažnje i što treba da posetite su sledeća mesta:

Univerzitetski park i Memorijalni zid:

Memorijalni zid...
ispred ulaza u Univerzitetski park...
Unapred da napomenem, sve slike su u istom kaputu, bilo je hladno tih dana, a dan i po je padala kiša, ali nije pokvarila utisak i doživljaj, bilo je ovo divno iskustvo i sjajan odmor, punjenje baterija pred kraj školske godine, koju prati  i brdo posla koje imam.

U centru grada je katedrala koju zovu Notr Dam, ali i jos jedna katedrala sa druge strane jezera, sa zelenim krovom, u tipično gotskom stilu.
Grad poseduje i rusku pravoslavnu crkvu, koja se renovirala, ali je 1. maja bila otvorena, ipak je bio Uskrs.

Ženeva je sedište Ujedinjenih nacija i poseta ovom delu grada je obavezna, i za nju je poženjno koristiti gradski prevoz, na svakom tramvaju i autobusu je naznačeno ako idu kraj ove građevine, autobus br. 5 ide u ovom pravcu.
Poseta samom zdanju je dozvoljena samo u periodu od januara do aprila i u septembru i oktobru, tako da mi nismo uspele da uđemo, već samo da se slikamo ispred zgrade.

Ujedno, ovde je i divan plato sa fontanom i skulpturom, stolica sa tri noge, koja je ovde instalirana kao deo projekta za otklanjanje mina sa mniskih polja. Stolica predstavlja žrtve koje su nastradala od neuklonjenih mina na ratom zahvaćenim područjima.

 


zid na ulazu u zgradu UN-a

Skulptura stolice sa tri noge...
Još jedna obavezna stavka pri poseti Ženeve jeste njihova Botanička bašta koja se nalazi odmah uz zgradu UN-a. Bašta je otvorena za posete, velika, divna, u njoj možete imati piknik na travi, voziti se na divnoj vrtešći i zaista uživati  u prirodi, biljkama i opštem utisku koji ostavlja ova bašta.
Do nje vozi autobus 1, to mu je prva ili poslednja stanica, u zavisnosti od pravca.







Švajcarska je zemlja čokolade, i na svakom koraku videćete poslastice sa čokoladom, torte, kolače, slatkiše uopšte.
Hrana je jedan od zanimljivih, šarolikih i multikulturalnih odlika ovog grada.
Hrana je skupa, ali zaista dostupna. Marketi su prepuni različitih specijaliteta. U marketu možete uzeti voće na merenje, ali i ceo ručak na merenje, voćni jogurt koji ćete sami smešati, možete sebi skuvati kafu za poneti ili izmiksati plodove mora.
Mislim da će vam slike najbolje dočarati raznovrsnost proizvoda i ponude u marketima Ženeve.

odeljak sa čokoladom u marketu...
prodavnica šokolada, 100g = 7e
market, kolači...
Sushi u marketu...
Izbor sira u marketu... prvi deo
sir u marketu... drugi deo
sir, market... treći deo
Nedelja je dan koji je teško provesti u Ženevi. Tada gotovo ništa ne radi, izuzev jedne velike pijace, muzeja i po kojeg kafića i jedan market na centralnoj železničkoj stanici.
Nedelja je dan kada Ženevljani odlaze na izlete, ovo je za njih porodični dan i nakon subote u 18h ni jedan prodavnica, niti kafić, ili restoran ne radi. Otvoreni su uglavnom britanski pabovi, kojih je svega tri u Ženevi.

Nedelja je zato bila dan posete Prirodnjačkom muzeju, ulaz u ovaj muzej i Muzej umetnosti je besplatan. Iako se nismo nadale posebnoj postavci, ova poseta je bila izuzetno iskustvo, sjajan doživljaj i mesto koje je na mene ostavilo jak ustisak.
Dolaskom u muzej prvi utisak je bio veliki broj porodica sa malom decom, i prvi put sam ovde čula klince kako ushićeno uzvikuju "Muzej, muzej, muzej". Kod nas to nije slučaj, a slike će vam dočarati zašto.
Muzej je mesto gde je postavka svih životinja sveta, velikih lutaka u prirodnoj veličini i u svom prirodnom staništu. Muzej ima 4 nivoa, sa različitom tematikom, a poslednji nivo je prikaz skeleta i ostatak životinja iz različitih doba, koji je ujedno iteraktivni deo ovog muzeja, u kom možete da rešavate zagonetke i slušate o životinjama koje su izumrle. Mesto je sjajno za porodicu, za decu uopšte, ali i mi "veliki" svašta možemo da vidimo i saznamo.

Evo i slika:

Ovo nije slika na zidu, već je napravljen koral sa ribama u zidu, i zaštićen staklom...
 



Svako putovanje, pa i ovo je, je prilika da se upoznamo sa novim predelima, da saznamo,spoznamo, da istražujemo i družimo se.
Putovanje u Švajcarsku omogućilo mi je da vidim zemlju imućnih ljudi, gde potoje pravila koja se poštuju, gde je sve uređeno i srešeno, mesto koje se po mnogo čemu razlikuje od Srbije, ali u kom sa mojom državom mogu naći sličnosti.
Ženeva je jedini grad gde sam srela ljude i preko radnih dana u tržnim centrima, gde se posle posla pije kafa, gde ljudi sede na suncu i jednu svoj ručak, gde se cigarete zapale samo napolju, ali to ne smanjuje broj pušača, gde se češće prelazi ulica van prelaza nego u Beogradu danas.

Ženeva je divan grad, pun razlličitosti, divnih građevina, urađenih parkova. Da, Ženeva je skup grad, ali vredi posetiti ga i uživati u iskustvu koje ona pruža.
Nećete mnogo izlaziti, ako imate ograničen budžet, i platićete pivo 8 evra, ili više, ali ne zaboravite da putovanje sa sobom nosi utiske i slike u glavi koje se ne zaboravljaju i koje su večne.

Za kraj evo još par slika grada i po nekog značajnog i zanimljivog mesta u gradu.

Cvetni sat...
Naćosi od 10 evra...
U Švajcarskoj svi kupuju cveće, i mnogo je cvećara. Ovo cveće možete da kupite na velikoj pijaci koja je otvorena nedeljom...
Masline na pijaci nedeljom... Pored njih se prodaju sve prehrambene namernice, garderoba, cveće, voće...
 OVO JE KRAJ POSTA. NADAM SE DA VAM SE SVIĐA.
SLEDEĆI POST BIĆE OPET O KOZMETICI, JER SAM DOBILA DIVAN PAKET GR KOZMETIKE.

Do novog čitanja...
Pozdrav!!!
Dunja!!!

HVALA ŠTO PRATITE BLOG!!!


  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Анониман19. мај 2016. 13:22

    Sve pohvale za post, uzivala sam citajuci. Slike su veoma lepe, narocito su mi se dopale one sa Botanickom bastom i sa koralom u zidu, divno. Najiskreniji komplimenti idu i za tvoj stil, sve je sa ukusom i merom :). Jos jednom sve pohvale za odlican post. Kristina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kristina na divnom komentaru. Ulepsala si mi dan. Hvala sto pratis blog.

      Избриши
  2. Анониман24. мај 2016. 18:02

    Predivan grad abas si lepo opisala do detalja. Slike su upotpunile dozivljaj.

    ОдговориИзбриши