Jutarnja nega i šminka za svaki dan - proizvodi koje koristim

By Beauty junkie - 22.9.14

Ćao svima!!!

Nedeljom standardno pišemo blog, ali me je ovaj put izdao fotoaparat, pa vam sa zakašnjenjem donosim jedan neplaniran post, inspirisan pričom o masnoj koži i jutarnjom negom.
Čitajući i dopisujući se sa drugim blogerima shvatila sam da nisam potpuni laik u svemu tome.

A kako bih i bila kad se već deset godina borim sa problematičnom kožom, bubuljicama na sto načina i izuzetno masnom kožom, koja ne trpi mnogo kozmetičkih proizvoda i mazalica i koja je prošla i dermatologe i medicinske i komercijalne kompanije za negu kože i sad se zaustavila na prirodnoj kozmetici.

Posle bezuspešnih lečenja ( izuzev posete jednom dermatologu da kog je danas teško doći, ali ako vas zanima pišite mi ) i mackanja rešila sam da se sama izborim sa svojim nedostacima na koži.
Borba još traje i čini mi se da će biti kao u Njegoševom stihu "Neka bude borba neprestana..."
Ponekad me sve to obeshrabri, jer čini se nema leka, i kraja, ali u poslednje vreme sam sve zadovoljnija izgledom moje kože, i mada nije savršena, vide se pomaci, a i drugi to primete.
Mada... Kad vam kažu "Lepo ti lice!", ja pomislim - Znači pre se sve videlo, iako to niko ne pominje.

Pa da krenemo.
Osećam ovo će biti dugačak post, ali ako vas zanima kako da negujte masnu i problematičnu kožu na prirodan način i koju šminku da koristite, ostanite gde ste!!!



JUTARNJA NEGA KOŽE:

Za masnu kožu umivanje je jako bitno. NAJBITNIJE nikako se ne umivati toplom vodom. Masna koža obično ima proširene pore, pa je potrebno da se umivate hlednom vodom. Ako baš ne možete na licu da trpite hladnoću voda moža biti mlaka, ali da više ide ka hladnoj.

Za umivanje ja trenutno koristim Manna sapun od ebanovine, koji matira i suši kožu.
Kod drugih blogerki sam pročitala da im ovaj sapun jako isušuje kožu. Meni ne baš jako, samo na obrazima, i to minimalno, dok ostatak kože ne reaguje tako, ali koža je nakon umivanja svaža, zategnuta i elastična. Kod prirodnih preparata vremenski period korišćenja proizvoda da biste videli rezultate mora biti mnogo duži. Minimum 3 meseca, pa čak i 6 meseci. Meni je koža tek sada, kada sam našla pravi balans proizvoda počela da reaguje kako treba i da izgleda bolje.


Slika preuzeta sa sajta manna.rs


Nakon umivanja mažem kremu za predeo oko očiju, AVON, i to je jedini proizvod koji nije prirodnog porekla, a da ga koistim na koži.


Nakon ove kreme samo na suve delove kože mažem Manna shea puter sa lavandom i uljem čajnog drveta. 



Već nakon ovog koraka mogu da se  šminkam.
Znam da većina devojaka koristi hidratantne kreme i slično, ali na masnoj koži one mogu da podstaknu lučenje sebuma i da još više umaste lice. Ja još nisam naišla na kremu koju mogu da kupim u drogeriama ili apotekama, za pristojan novac, to znači do 2000 din, koja bi pomogla mojoj koži, zategla je i osvežila, kao što to čine ovi prirodni proizvodi.
Manna shea puter nanosim na čisto lice u jako tankom sloju. Puter sa lavandom je intenzivnog mirisa i dosta čvrst, pa ga je teško naneti. U Manni kažu da može da se nanosi i na mokru kožu, tj. nakon blagog tapkanja peškirom.
Ja koristim prste, tačnije nokatnu ploču (mrzim ovj termin) da tanko sastružem puter ( da, da toliko je čvrst ) stavim na lice na 3-4 mesta i sačekam da ga toplota tela malo otopi. Nako toga razmažem ga samo po obrazima i ponekad na predeo oko usana, jer mi se tu isuši kožu.





Ako su mi se tokom noći pojavile bubuljice, ili ih osećam, ujutru ću ih namazati Manna uljem čajnog drveta, koje se nanosi ciljano, štapićem za uši. Ovo ulje mi je postalo najbitnije za negu. Koristim već treću bočicu i nastaviću da ga kupujem. Cena mu je 540din za 10ml. Priznaćete da je mililitraža mala, ali kako se malo nanosi trajaće sigurno duže od mesec dana.

Moram priznati da pakovanje ovog proizvoda nije najbolje, jer je kod svake bočice koju sam kupila preko Manna sajta pukao čep posle par korišćenja, pa ne mogu ulje da nosim sa sobom, da se ne bi prosulo.
Volela bih da ovaj proizvod bude i u većoj mililitraži kako ne bih stalno morala da poručujem po 2-3 bočice.
U Lylli drogerii sam kupila i Kirka ulje čajnog drveta, ali nema isti miris i gustinu, kao da je manna ulje jače i kvalitetnije. Ovo je moj utisak nakon samo 3-4 nanošenja. Kirka ulje košta 339din i značajno je jeftinije od Manne, ali ja ipak glasam za Manna ulje, jer deluje kao prirodno, čisti kožu, tj. dezinfikuje je i ako cedite bubuljice, na rani se oseti blago peckanje kao kod alkohola, što meni nekako potvrđuje da "radi posao".











ŠMINKANJE:

Prvi korak - BAZA za šminku.
Favorit u poslednje vreme mi je  AURA - Prime me!
Dobra podloga za puder je bitna, a ova baza je odlična, jer je formulisana na bazi vode, nije teška, ne iritira kožu i od nje mi ne izlaze nove bubuljice. (Više o ovoj bazi ovde)
Kad kupujete bazu ili puder za kožu morate ih testirati bar nedelju dana da vidite da li će vam koža reagovati na njih i da li će vam od njih izaći neka bubuljica. Iz ovog razloga ja ne koristim L'oreal mat puder i Garnier 5 second blur.

Sada dolazi meni najbitniji korak - PUDER. Od avgusta moj favorit je AURA Cover me puder, koji nosim svakodnevno. Prekriva u potpunosti sve nedostatke, a na koži se lepo stopi i nije težak, mešam dve nijanse ( 103 i 104 ) kako bih dobila boju koja više odgovara mom tenu.


Puder ne matira kožu, ali prekriva SVE i jako je postojan. I bez fiksatora šminke može da traje do 6 sati, a da vam nepravilnosti ne probiju. Zbog posla moram da se šminkam svakodnevno i da par sati budem kompletno našminkana, pa mi je jako bitan puder i podloga koju koristim
AURA je super i zato što je hipoalergentski i za više od mesec dana korišćenja ni jedna bubuljica mi nije izašla zbog njega, niti se njihov broj povećao, kao što je to bio slučaj kada sam koristila neke druge pudere. (O ovom puderu čitajte ovde)


Moja svakodnevna šminka varira od mog raspoloženja, ali ono što ja najčešće nosim je jednostavan izgled zemljanih tonova, za koji koristim samo 3-4 senke, ajlajner i maskaru.








Ako ustajem baš rano, oko 6:30, ispod očiju nanosim korektor Fit me od Maybelline, a obavezan je i Rimmel bronzer.
On mi služi i kao bronzer za lice, ali i kao senka. Nanosim ga samo u prevoju kapka da bih dobila svež izgled.
Umesto njega nekada koristim drugu senku sa leve strane iz ADORABLE NYX palete. (vidite sliku ), dok najtamniju braon iz iste palete koristim za predeo ispod oka.
Obrve i predeo ispod njih sređujem uz pomoć 2 senke iz NYX palete koja je deo prošlogodišnje RUNWAY kolekcije (slika levo). Vidite i sami da su to 2 najkorišćenije senke.
Najtamnija nijansa u ADPRABLE paleti može takođe da posluži za obrve.








Nakon ovih koraka nanosim svoj omiljeni ajlajner, koji sam do sad 100 puta pomenula - Essence vodootporni ajlajner (liquid ink).
Zatim nanosim maskaru i matiram lice.

Kod maskare dva su izbora. Prvi izbor je Maybelline colossal GO EXTREME ili  izbor dva - Essence - I love extreme.
Essence maskaru sam kupila, jer je svi vi hvalite i jako je pristupačna 339 din.
Meni zaista izduži trepavice, ali treba vremena da se naviknete na četkicu. U početku hoće da zalepi tepavice, jer zahvati mnogo proizvoda, pa zato uvek malo sastružite četkicu, kako bi aplikacija maskare bila lakša. Maskara tada lepo razdvoji svaku tepavicu i klizi niz, tj. uz njih.
Gustina joj je odgovarajuća, čak mislim da obe maskare imaju istu gustinu, lako se razmazuju i daju fin volumen trepavicama.







Za matiranje kože u poslednje vreme se okrećem AURA matirajućem puderu SHINE KILLER. Pre njega sam koristila Essence all about matt.
Zašto sad AURA?


Na mojoj koži čini mi se da Aura puder daje bolju završnicu. Lice je skroz mat. Efekat nije predug, isti kao i kod drugih pudera ovog tipa, Kod njega mi se sviđa što nije skroz providan, malo osvetli T zonu, tako da malo dobijete i na konturama lice, tj. jasnije se istaknu ovi ispusčeniji delovi i pore se ne vide toliko. Sastav ovog pudera je 100% Silica. Puder sam dobila od kompanije, pa ne znam njegovu cenu, a ujedno sam kutijicu odmah rasturila, nisam mogla da je otvorim.
Ovaj puder je fino mleven, ali sama upotreba je nezgodna Volela bih da AURA razmisli o ovom puderu u pakovanju kao Essence, da bude presovan. Tada bi mogao da se nosi u torbi i bio bi lakši za korišćenje.
Kako ga ja koristim - okrenem puder na brzninu poklopcem na dole i koristim deo pudera koji je ostao u poklopcu. Otvori na kutijici su četvrtasti i veći, pa čak možete da vratite puder u donji deo ako ga blago i ciljano prodrmate. :)


Pakovanje je jednostavno i elegantno, upkovano u kutiju, a kad otvorite prouzvod tu je i nalepnica koja spečava da se puder rasprši.
Sve u svemu ako niste probale ovaj AURA proizvod topla preporuka od mene.

Priča o matiranju lice je ujedno i kraj mog posta.
Nadam se da vas se sviđa članak, a sve sugestij, predloge i pitanja pišite u komentrima, pogotovo ako imate saveta za negu masne i problematične kože.

Pozdrav do novog čitanja!
Dunja!

HVALA ŠTO ME PRATITE!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments