Šta treba da znate kada prvi put putujete avionom

By Beauty junkie - 19.10.17

Putovanje avionom je posebno i drugacije iskustvo, jer putovanje traje kratko i prelaze se velike razdaljine, a ujedno kada sednete u avion ništa ne kontrolišete vi, već oni koji upravljaju avionom i njegova posada. Danas je putovanje avionom najsigurniji način transporta i dnevno milioni putnika putuju sa jednog odredišta na drugo.

Na dostupnost avio prevoza utiče sve veći broj low cost avio kompanija koje danas saobraćaju i iz Srbije, Beograda ili Niša i iz susedne Budimpešte ili Temišvara po vrlo povoljnim cenama.
Putovanje low cost avio kompanijom i regularnim avio kompanijama kao što je Air Srbija se značajno razlikuju i potrebno je da znate na koji način se kupuju karte i kako se ponaša na aerodromu i u avionu u zavisnosti od toga.
Danas pričamo o osnovnim podacima koje je potrebno znati pre putovanja, ali i u toku samog putovanja.
Iz Srbije sabraća par low cost kompanija - Wizzair, EasyJet, Pegasus airline i Ryanair.

Slika je preuzeta sa interneta

Ono što treba da znate o putovanju avionom počinje sa kupovinom avionske kart.
Za kupovinu karata najbolje je koristiti sajt neke low cost avio kompanije ili internacionalne sajtove poput momondo.com na kojima dobijata pregled svih prevoznika i cena na jednom mestu ovo uključuje i redovne linije i low cost kompanije.
Kod kupovine karata na sajtovima potrebno je da imate karticu koja podržava online plaćanje i dovoljna sredstva na računu. Neki sajtovi odmah pretvaraju cenu u dinare dok je kod nekih ona u dolarima ili evrima, ali to možete i sami da podesite.

Kod kupovine karte do razlike u ceni dolazi usled ograničenog prtljaga koji možete da nosite ili usluga keteringa u avionu.
Low cost kompanije naplaćuju prtljag na različite načine.
Ono što vam je dozvoljeno da unesete u avion obično jeste ručna torba (ženska, damska) i jedan manji kofer ili putna torba težine do 7-8 kg. Na sajtovima low cost kompanija možete da vidite i dimenzije tog prtljaga i u nekim slučajevima prilično su rigorozni i proveravaju svaku torbu.
U Wizzair-u naplaćuju posebno mali kofer koji nosite sa sobom u avion (do 29. oktobra ovo je pravilo, nakon toga politika kompanije se menja), dok u drugim kompanijama on je uračunat u cenu karte. U mali prtljag moguće je uneti samo osnovne stvari u vidu mini gela za tuširanje ili šampona veličine do 100ml, a maksimalno smete uneti 10 ovakvih bočica. Dezodorasi u spreju nisu dozvoljeni, kao ni voda ili tečnosti. Možete uneti neki keks ili grickalice, jer se u low cost companijama ketering naplaćuje posebno, ali cene nisu previsoke. 
Ako želite da ponesete više stvari i imate kofer u trupu aviona koji može biti do 23kg težak low cost kompanije to napljaćuju oko 50 evra. Pazite ako pređete kilažu, svaki kilogram se dodatno naplaćuje i to obično 1kg = 50evra.

Kod kompanija poput Air Srbija kupovinom karte plaćate i prtljag koji ide u trup aviona i koji ostavljate prilikom čekiranja. Uz to naravno imate mogućnost unošenja malog prtljaga u avion i ručne torbe. Veliki kofer koji nosite sa sobom takođe mora biti do 23 kg težine. Takođe u cenu karte je uraćunat ketering u avionu.

Ono što postaje ustaljena praksa bez obzira da li je reč o low cost avio kompaniji ili standardnoj to je online check-in. Ovo podrazumeva da se vi samostalno, putem interneta, prijavite na sajtu kompanije i tako potvrdite svoj let i dobijete kartu putem maila.
Kod rezervacije karata unosite svoje osnovne podatke, a među njima i svoj mail na koji dobijate podsetnik od aviokompanije da se prijavite online. Kada dobijete mail u kom vas pozivaju da uradite online check-in za većinu kompanija to je obavezno ili će vam čekiranje na aerodromu dodatno naplatiti. Primera radi Ryanair naplaćuje ovakav čeking na aerodromu 50 evra, a Air Srbija od nedavno to naplaćuje 30 evra. Kada se čekirate online dobijate svoju kartu mailom i potrebno je da je odštampate.

Slika je preuzeta sa interneta
Nakon ovoga jedino što sledi jeste da sačekate datum koji ste izabrali i krenete na aerodrom.

Običaj je da na let stignete oko 2 sata ranije kako biste prošli sve kontrole. O tome vam neću pisati, jer ima dosta procedura i ako letite prvi put verujem da ćete ići sa nekim pa će vam ta osoba pomoći i objasniti sve pojedinosti.

Odlazak na aerodrom i ulazak u avion podrazumeva određen način ponašanja i posedovanje kulture letenja avionom. Znam da ova reč zvuči neprikladno u ovom kontekstu, ali verujte mi potrebno je znati ponašati se na određeni način.

Ulazak u avion obično ide redom koji kompanija odredi i postoje osobe koje su platite brzi check-in i koje imaju prednost. Takođe prednost imaju porodice sa decom i osobe koje koriste kolica.
U avionu redovi su označeni brojem, a sedište slovima ABCDEF ili više (posebno na prekookeanskim letovima).
Ako ste na početku kabine u redovima od broja 2 do 5 ili 6, sačekajte kraj da uđete, jer će vama biti lakše i nećete se gurati, a svi drugi će se do tada smestiti. Kompanije takođe nekada na karti napišu koji krug ukrcavanja ste, pa pogledajte postoji li ta informacija na vašoj karti.
Svoj prtljag smeštate u odeljak iznad glave ili ispod sedišta, ako vam tako posada kaže.
Kod putovanja avionom naravno potrebno je da znate engleski jezik bar, jer posada obično govori jezik države u koju putujete, engleski jezik pod obavezno i ponekad jezik zemlje iz koje je sama kompanija.
Kao i  kada mi pričamo engleski jezik posade ga govore sa različitim akcentom i moguće je da ih nećete potpuno razumeti. Osnovno što je potrebno da znate tada je sledeće:

  • Kada se smestite na svoje sedište poželjno je da se njega ne ustajete dok se ne završi poletanje.
  • Kod poletanja obavezan je vezan pojas, koji možete da otkopčate tek kada je svetlosni znak za pojas ugašen. 
  • tek tada možete da šetate po avionu i koristite toalet
  • tokom leta posada će služiti ketering i piće koji se u low cost kompanijama naplaćuje ili ćete ga dobiti kao deo plaćene cene karte u regularnim kompanijama
  • tokom letenja pazite na osobe koje su oko vas. Imajte razumevanja za sve, jer baš kao u autobusu neki će slušati muziku, neki spavati, pa vikanje i vriska nisu najpogodniji
  • Bitno je da isključite svoj telefon tokom leta ili ga bar stavite u avio mod kako ne biste remetili uređaje u avionu
  • Ono što mene lično nervira su oni što moraju da se jave kada su seli u avion, a već su se javili da ulaze u njega. Mislim da niste svesni koliko korišćenjem mobilnog telefona utičete na sve, jer remetite regularan rad elektonskih uređaja u avionu.
  • Tokom leta i neposredno pre sletanja posada će vas obavestiti koliko vremena je ostalo do sletanja i do kada možete da se krećete po avionu i koristite toalet
  • Kada se avion sprema za sletanje nije moguće ustajati sa sedišta da nešto dohvatite ili da odete u toalet, posebno ako je posada već sela, to znači da ni oni ne mogu da se kreću, pa kako ćete vi.
  • Kada avion sleti ostajte na svom sedištu dok vam posada ne dozvoli da ustanete. Čak i kada se avion samo kreće po pisti, nije dozvoljeno ustajanje. Sedite na svom mestu i sačekajte trenutak da možete da uzmete svoje stvari i izađete
Ovo je sve što sam želela da podelim sa vama. Nadam se da će vam ovaj post pomoći. Verujem da je teško kada prvi put letite, meni je bilo, jer se većina boji nepoznatog, ali nadam se da vam prvi let neće biti i poslednji i da ćete uživati u letenju i putovanju koje vam omogućava da odete na daleke destinacije. 
Iskoristite pogodnosti low cost komapnija da obiđete mesta koja ste želeli, jer je cena karte nekada ista kao cena autobuske ili vozne karte. Ako vam je potrebna još neka pomoć, slobodno mi pišite.

Do novog čitanja... 
Pozdrav!
Dunja!!!




  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. Jako interesantan post, veoma koristan i edukativan, hvala na deljenju!
    Verujem da si mnogima pomogla istim!

    New post is on my blog! Visit me, Maleficent

    ОдговориИзбриши
  2. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? (f4f) Please let me know on my blog with a comment! ;oD

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you for your comment on my blog!

      I follow you on Pinterest, because GFC does not work!

      xoxo Jacqueline
      www.hokis1981.com

      Избриши