Moje putovanje na Majorku / traveling to Mallorca

By Beauty junkie - 3.8.18

Svake godine sa nestrpljenjem čekam leto i planiram dosta unapred svako svoje putovanje. Ekipa je već uhodana i nas 3 se lako dogovorimo oko svega, destinacija je jedina stavka oko koje se dvoumimo, istrazujemo i razmišljamo.
Ove godine put na Majorku je došao kao brza odluka, jer smo našle jako povoljne karte na relaciji Grac - Palma de Majorka u jeku sezone. O povoljnim kartama smo saznale na FB stranici Putoholičari i za 120evra uspele smo da uzmemo karte sa velikim koferom. 
Prvi korak u organizovanju putovanja je bio rešen, a smeštaj i prevoz do Graca smo rešile lako. 

Every year I look forward to spending some time at the seaside and traveling to other countries and visit new places and learn about new culture. For me, nothing is more important than traveling and experiencing the world. I would spend all my money on traveling and I would never regret that choice.
Usually, I travel with my sister and one friend and we are used to this type of traveling where we organize all to ourselves and pay for our hotels, tickets, everything on our own without any agency.
This time we choose Mallorca for next destination and it was impulse trip just because we found a cheap flight from Graz for 120 euros with luggage included. 


Preko Booking.com smo nasle smestaj za 7 noci od kojih smo 5 provele na obali u Cala Ratjada, a dve noći u najvećem gradu na ostravu - Palmi.
Majorka je najveće ostrvo Balearskih ostrva u Sredozemnom moru koja pripradaju Španiji. Ujedno ovo je ostrvo gde je rođen Nadal i možda nama u Srbiji tako poznatije. Balearska ostrva čine Majorka, Menorka i Ibica, koja je svima poznata kao ostrvo žurki. 
Majorka je ostrvo koje živi od turizma i sve je podređeno turistima. Ako pogledate kartu ostrva videćete da ima dva velika grada, Palmu i Manakor, a da je ostatak ostrva u vidu malih mesta sa plažama i hotelima. 
Celo ostrvo je podeljeno tako da jedan deo većinom posećuju Britanci, a drugi Nemci i njima je sve podređeno. Naravno srešćete ovde i Ruse, Kineze, Italijane, Francuze, ali ove dve nacije prednjače.

CALA RATJADA - NAŠIH 6 DANA

Cala Ratjada gde smo mi boravile je tipično turističko mesto podređeno gostima iz Nemačke. Sve piše na nemačkom, često je nemački jedini jezik koji meštani pričaju pored španskog, a pored toga tu je mnoštvo Nemaca koji dolaze da rade preko leta u kafićima. 
Španci generalno slabo govore druge jezike, a engleski je ponekad jedva razumljiv kada ga progovore ( ako znate kako Nadal priča engleski - tako ga ovde priča većina).
Sporazumevanje nam nije bila prepreka, jer moja sestra priča španski, ali ako planirate da putujete i jedino znate engleski budite spremni na male poteškoće u sporazumevanju, ako idete u neko mesto u kom je većina nemačkih turista. 

Ono što vas potpuno opčini i zbog čega zaboravite i jezik jesu plaže, lagodnost života, tirkizno more i toplota Sunca koje nama u Srbiji ove godine nedostaje.

We booked hostel true Bokking.com and decided to stay 5 nights in Cala Ratjada that is on the north of the island and 2 nights in biggest city Palma de Mallorca.
A trip to Graz we arranged easily.

Mallorca is the biggest Island of Balearic Islands. It is an island that lives from tourism and all things here are made so it fulfills tourist needs. The whole island lives from British and German tourists that come here in large number but you can also find tourists from France, China, Serbia, Italy and other countries.
North part of the island is a place where most German tourists stay in. South of the island and the city of Palma are more adjusted for British people.
When choosing where to stay in Mallorca we decided to go to Cala Ratjada because of beaches and seaside.
Because Cala Ratjada is adjusted from German tourists there are a lot of people from Germany working over the summer in this place. Also a lot of people, locals, will speak just Spanish and German so if you know just English it can be challenging to communicate with people in Cala Ratjada.

But for the other side things that will blow your mind and make you forget about language challenges are sea and beaches that are located here.

Map of Mallorca and Cala Ratjada, stars show beaches in Cala Ratjada 
PLAŽE CALA RATJADE

Cala Ratjada ima 3 plaže u blizini i sve su prelepe. More je čisto i tirkizne boje, a tokom 6 dana našeg boravka boja mora i neba je bila gotovo ista, ni jedan oblak nije kvario pejzaž i beskrajno smo uživale u svakom danu. 
Najviše smo boravile na najvećoj plaži Cala Agulla. Ovo je prelepa peščana plaža koja ima prirodni hlad, ali možete i da iznajmite ležaljke i suncobran ako želite - cena ležaljke je 7,9 evra.
Na plazi nema wifi što je super, jer možete da se odmorite zapravo i pričate međusobno, a ne da gledate u telefon. 

Sve plaže na ostrvu su gradske, i nema privatnih plaža koje pripadaju samo hotelima. Plaža je lepo uređena i ima 2 lokala i toalet. 
Ako ne želite da plaćate ležaljke suncobran je potreban ili dođite do samog kraja plaže gde je hlad veći i možete da provedete sve vreme na plaži bezbrižno. 
Imajte na umu da vetar stalno duva i da nećete osetiti da gorite i da vas sunce peče, pa dobro mislite na svoju kožu i na zaštitu na suncu i trudite se da od 12h do 17h budete u hladu. Na Majorci Sunce zalazi u 22h, a na plaži možete biti do 20h, jer je jako svetlo i toplo i to obavezno iskoristite. 
Pored ove plaže u Cala Ratjadi postoje i 2 manje plaže - Cala Gala mala i prijatna, sa prirodnim hladom i na nju često idu porodice i Cala Son Mol na koju nismo išle, jer je blizu velikih kompleksa hotela tako da je gužva veća, a dosta je manja od Augille koja nas je oduševila i bila nam dovoljna tokom 6 dana provedenih na ovom delu ostrva. 
Sve plaže imaju jako lep plićak, koji doseže daleko u vodu tako da su idealne za porodice sa decom, a pesak je sitan poput brašna i beo, ali nikada nije prevruć i uvek možete bosi da hodate po njemu. 
Zanimljivo je da voda na nekim delovima plaže Augilla posle 12h postaje polako žuta, ali samo u plićaku - to je zbog žutih algi koje postoje na početku i kraju plaže, koje boje vodu, ali na svim ostali delovima boja vode je kao sa slike, i sve je prečisto. Uz sve ovo ako volite da ronite ova plaža u dubljim delovima obiluje ribom i videćete mnogo ljudi sa maskama kako ih razgledaju.
Ali tu ne prestaju zanimljivosti. Pesak u moru na ovoj plaži je drugačiji nego na kompnu i kao što ćete videti na snimku blago roza je boje što doprinosi osećaju jedinstvenosti i neobičnosti zbog kojih morate da posetite Majorku.

BEACHES AT CALA RATJADA

When you come here you will find out that Cala Ratjada has three beaches next to this small town. Two are smaller beaches and one is big and beautiful beach called Cala Agulla. This beach was the one that stole our hearts and we stayed every day there with no need to go to other beaches.

Cala Agulla is a big sandy beach with white sand that never gets to warm so you can't walk bare feet. Sea is light blue in color and it is the same color as on the pictures (no picture for this post is adjusted by filters or retouched) colors are true to what I have seen there and it is pure beauty.
Sun goes down around 22h so you can stay on the beach till 20h. It gets quite warm but a wind blows all the time so you will not feel the sun burning your skin - be careful from 12pm till 5pm and always put sun cream with SPF factor. On windy weather, you get sunburns easily because it is not too hot and you do not feel it.

This beach has clear water and a lot of fishes in deeper parts, also when you approach sea you will see that sand gets different in color - light pink. This beach has all you need - a small shop with snacks and drinks, toilets and sunbeds if you want. If you prefer natural shade you have it here also. 
There is no wifi on this beach so you can relax without interruption and without looking at your phone. For us, that was a good thing.

Other 2 beaches near Cala Ratjada were Cala Gat and Cala Son Moll. 
First one is a small sand beach with a natural shade that is perfect for a family but for us, it was too small. Cala Son Moll is bigger but close to big hotels so it is always crowded. In Spain all beaches are public and hotels do not have their own beaches. 
All three beaches are connected by a promenade that goes next to the sea.


SVAKODNEVICA CALA RATJADE (šta pojesti i probati u ovom mestu) 

Pošto je većina turista iz Nemačke oni imaju malo drugačiji način odmora i ponašanja na letovanju od nas. Teško da ćete ih videti do kasno na plaži. Oni odlaze sa nje oko 16h ili pre, a oko 20h su svi sređeni i spremni za večeru u restoranu. To je jedan od razloga što je broj restorana sa španskim sprecijalitetima velik, ali u ponudi su i razni mesni proizvodi na koje su Nemaci navikli. Cene nisu prevelike i mi smo jeli paelju za 12 evra po osobi i bila je odlična i obilna. Uživali smo u večeri i morskim specijalitetima koji nam nedostaju. Generalno je obrok u restoranu od 12 evra pa naviše. Morski plodovi su najskuplji. Naravno jeftinija opcija su pizze ili kebab, kao i kineska kuhinja, jer u Cala Ratjada imate i jedan kineski restoran.

Ali kada ste u Španiji nikako ne smete da zaobiđete tapas - zalogajčiće fine hrane koji su odlični uz vino ili pivo, ili jednostavno možete otići u tapas bar na večeru. Najpovoljnije i najpopularnije mesto je LLagost tapas bar koji nudi 35 vrsta tapasa, a svaki je 1,5 evra.
Oko ovog lokala gužva je uvek velika i uvek se traži mesto više. 

Kada je noćni provod u pitanju Cala Ratjada je mirno mesto i sve se završava u jedan sat posle ponoći. Postoji nekoliko klubova koji su zatvoreni i u vidu diskoteka, ali tamo uglavnom idu mlađi kojima je to zanimljivo, nama nije bilo. 
Duž cele obale u Cala Ratjadi je šetalište koje je lepo uređeno i koje ima mnoštvo kafća, poslastičarnica, restorana, pa možete birati gde ćete sesti u zavisnosti od samog mesta, pogleda ili ponude kafića. Ako ste u Španiji probajte njihova vina i sangriu, nju služe u velikim čašama i cena je oko 5 evra. Cene alkoholnih pića su od 5-6 evra, pa naviše, ali svi kokteli i long drinks se služe u čašama od 0,5l tako da su dva pića nekad dovoljna za celo veče.

EVERYDAY LIFE IN CALA RATJADA (what to eat an what to try)

As I said this small town is a place where a lot of German tourists stay in so everything is adjusted to their needs. There are a lot of restaurants with Spanish food but also restaurants with meat specials that German people like. We eat paella for 12 euros and most of the Spanish deashes cost around 12 euros and more especially if they include seafood. 
When in Spain you need to try TAPAS - small bights that are great with whine or bear. The most popular place for Tapas is a bar called LLagost. You can try up to 35 different tapas here and each one is 1,5 euros. 

Nightlife is not so diverse in this part of the island. There are a few nightclubs but they are more suited for younger people. There is one typical German pub and a few more places where you can have a drink. Don't miss a chance to try sangria and Spanish whine. 

You can try also ice-cream and sweets here, eat pizza or kebab and Chinese food if you like.

Tapas at Llagost
PALMA DE MAJORKA

Tokom ovog letovanja omogućile smo sebi da provedemo tri dana u najvećem gradu na ostrvu - Palmi. Ovo je tipičan mediteranski grad u kom se jasno vidi jak uticaj crkve sa mešavinom mavarske kulture. U Palmi se priča katalonski i ovo je pravi turistički grad koji živi dan i noć i koji je podređen turistima, baš kao samo ostrvo.
Grad je prepun turista sa različitih strana sveta i sve vrvi od ljudi. Katedrala je deo grada u kom dominiraju male tradicionalne ulice u kojima se nalaze restorani i kafići, sve zgrade u njima su tipično španske, a same ulice su uske i odišu mediteranskim šarmom.
Katedrala je tako pozicionirana da je na uzvišenju i prati liniju mora i plaže. Pogled koji se pruža sa njenih oboda je prelep.
U gradu je i velika marina u kojoj ćete videti stotine brodića, ali i kruzere, jahte i velike brodove.
Marina je ujedno deo gde su smešteni klubovi i ovo je deo grada koji je živ tokom cele noći.

U gradu postoje dve plaže, a tokom ovih dana mi smo posećivale plažu Cala Major, koja nije velika, pešćana je i voda na ovoj plaži je mnogo toplija od one u Cala Ratjadi. Naravno plaže u gradu nisu čiste kao one na severu ostrva, ali sve ima svoje draži, jer grad je pun ljudi različitih nacionalnosti, boje kože i kulture i zaista se osećate kao u centru dešavanja.
Grad je zaista prelep i ako ste na ostrvu obavezno ga posetite i prošetajte uskim ulicama i oko katedrale, popijte vino u nekom od kafića ili restorana.

PALMA DE MALLORCA

During our holiday we decided to spend 3 days in the biggest town on the island - Palma. This is a typical Mediterranean town with a lot of influence from the Catholic church. In the center of the town, there is a big cathedral that has a fantastic view of the beach and sea line. In front of it, there is a nice park that will provide shade to all people coming to see the cathedral. 
The town is quite big and crowded. You can find here all the different cultures and people from all around the world. 
The town is alive day and night and around the cathedral, it is an old town that has small, narrow streets with typical Spanish look to them. A lot of restaurants are settled in this area so you can enjoy lunch or dinner and have a glass of vine. 

Next, to the Cathedral, there is a harbor where you can see hundreds of small boats, big yachts, and cruise ships. Also, the harbor is a place where a lot of nightclubs are settled and this part of the town is alive true the night.

If you are in Mallorca you must visit this town it is so charming and nice and you will enjoy it.
Palma has two beaches that are part of the town and you go by public transport to them. We wend just one called Cala Major.
This is a sandy beach that is surrounded by hotels and there is a lot of people on it.
Water is nice and warmer than in the north part of the island but also it is not so clear and clean. 

Sea view from Cathedral
 
 

To je sve o ovom putovanju. Da li vam se sviđa post? Slobodno me pitajte šta želite o cenama smeštaja, putu, snalaženju po ostrvu, svemu, a ako želite pišite mi i na FB ili IG ako mislite da putujete na Majorku.
Sledeći post će biti o trikovima i savetima kako sami da putujete na Majorku bez korišćenja usluga agencije.
Do novog čitanja pozdrav.
Dunja!

For the first post about Mallorca, this is it. In my next post, I'll share with you my tips on how to travel to Mallorca on your own and save some money. If you have any questions about my trip, hotels, hostels in Mallorca or anything you can ask me here or on my FB page or IG
Till next post bye! 
Dunja. 

  • Share:

You Might Also Like

2 comments